De Calonne – geschiedenis

Dit is de stand van zaken van het onderzoek naar de familie De Calonne.

Franstalig België
De tot nu toe eerstbekende Calonne in rechtstreekse lijn (ten opzichte van de Indische Calonnes) is Martin Calonne; dus nog zonder voorzetsel ‘de’. Hij overleed in 1716 te Longueville (Waals Brabant, België). Waar en wanneer hij werd geboren, is niet bekend. Hetzelfde geldt voor zijn vrouw, Elisabeth Thichon, die in 1722 overleed te Longueville. De parochieregisters van Longueville beginnen in 1700, daarvóór is weinig tot niks bewaard gebleven. Het wordt erg lastig om nog verder terug te gaan en eerdere generaties op te sporen. Martin en Elisabeth kregen in ieder geval twee zoons, waaronder Lambert Calonne (geb. ca. 1700 te Longueville). Hij trouwde met Anne Dupont, die ook rond 1700 werd geboren in Longueville. Lambert en Anne kregen 10 kinderen. Een van de kinderen was Jean Joseph of Johannes Josephus Calonne. Jean Joseph verhuisde van Longueville naar Perwez (Waals Brabant, België), alwaar hij op 30 oktober 1764 trouwde met Marie Catherine | Maria Catharina Thirion (1738-1808).

Nederlandstalig België, Nederland
Bij de oudste zoon van Jean en Marie vindt een vernederlandsing plaats. Antoine Joseph of Antonius Josephus (de) Calonne (1765-1841) vestigt zich vanuit het Franstalige Perwez in het Nederlandstalige Walem (provincie Antwerpen, België). Hij is de enige, want de andere 7 kinderen van Jean en Marie blijven we zien in Perwez. Bij Antoine Joseph zien we dan ook als enige het voorzetsel ‘de’ voor Calonne. Antoine Joseph en zijn vrouw Anna Christina Catharina Renard (1768-1817) hadden drie zoons. Een zoon (Victor Alexandre of Alexander Victor de Calonne) kwam als kleermaker terecht in IJsselmonde (Zuid Holland, Nederland). De twee andere zoons vertrokken als militair chirurgijn naar Nederlands-Indië. Allereerst Francois Joseph of Franciscus Josephus de Calonne (1796-1837), die voor zover bekend wel trouwde, maar geen kinderen heeft gekregen.

Nederlands-Indië
Alle Indische Calonnes stammen dus af van de jongste zoon van Antoine Joseph en Anna Christina Catharina: Jean Baptiste de Calonne. Jean Baptiste werd op 24 juni 1806 geboren in Sint-Joost-ten-Node, Brussel. Jean Baptiste volgde de ‘s-Rijkskweekschool voor Militaire Geneeskundigen te Utrecht.
Op 7 april 1826 vertrekt hij vanuit Hellevoetsluis naar Indië en werd gestationeerd in het hospitaal van Yogyakarta (Java). Na een carrière als chirurgijn stierf hij op 4 juli 1843 te Semarang (Java).
Jean Baptiste trouwde met de ‘Inlandsche christenvrouw’ Maria Smook | Smauck | Smookt (-1870). Ze kregen 8 kinderen, waarvan maar 2 zoons. Alleen zij hadden nageslacht met de achternaam ‘De Calonne’. Van de 10 kinderen van hun zoon Antonius Victor de Calonne (1837-1893) kregen ook de twee zoons  alleen maar dochters, waardoor er van Antonius Victor geen nageslacht meer bekend is met de achternaam ‘De Calonne’. Antonius Victor was landmeter te Semarang en Batavia (Java).
Onder de aangetrouwde families in het nageslacht van Antonius Victor en zijn vrouw Johanna Jacoba Meister (1849-1958!) vinden we namen als Von Raesfeld Meijer, Haspels, Schravesande, Drognat Doeve, Verkruissen en Pareau Dumont.
De zoon van Jean Baptiste en Maria die tot op de dag van vandaag nog veel nageslacht met de achternaam De Calonne heeft, heette Francois Joseph de Calonne (1836-1906). Hij was, net als zijn broer Antonius Victor, landmeter. Op 4 mei 1866 trouwde hij te Batavia (Java) met Maria Jacoba Cornelia Knaud (1846-1922).
Francois en Maria kregen 12 kinderen, waaronder het enige kind dat tot op de dag van vandaag De Calonne-nageslacht heeft: August Gerard de Calonne (1879-1943).
August Gerard trouwde tweemaal. Het eerste huwelijk (1903 te Weltevreden) was met Jenny Emma Rademaker (1884-1944). Na van Jenny Emma gescheiden te zijn, huwde hij in 1824 te Buitenzorg met Saarthe Wilhelmina Isakh (1899-1955).

Indonesië, Nederland en de VS
De kinderen van August Gerard en Jenny Emma (9) vestigden zich vanaf de jaren ’50 van de 20e eeuw vooral in Nederland, maar ook in de VS (Antoine de Calonne, 1911-1977). De kinderen van August Gerard en Saarthe Wilhelmina (5) bleven na de machtsoverdracht aan Indonesië aldaar, of vestigden zich in Nederland.

Hoe zit het nou met “die graaf”?
Binnen de familie wordt nogal eens gesproken over hoe wij afstammen van “die graaf”. Die graaf is Charles Alexandre de Calonne (1734-1802). Allereerst: hij was geen graaf, maar een burggraaf; dat zit qua rang onder een graaf. Charles Alexandre was onder andere minister van financiën onder Lodewijk XVI. Hij werd geboren in Noord-Frankrijk als zoon van Louis Joseph Dominique de Calonne en Anne Henriette de Franqueville.
Vader Louis Joseph Dominique was geboren in Zuid-België, in de gemeente Doornik (in het Frans: Tournai). De Indische Calonnes stammen zeker niet af van burggraaf Charles Alexandre de Calonne. Voor zover bekend had hij één zoon, die kinderloos overleed. Bovendien is hierboven te lezen dat toen Charles Alexandre de Calonne werd geboren in Frankrijk, de getraceerde voorouders van de Indische Calonnes verderop, in België, leefden.
Ook de voorouders van Charles Alexandre zijn ver terug getraceerd en er zijn vooralsnog geen overeenkomsten. De verschillende takken (Indische en Tournai-Calonnes) zijn dus nog niet gelinkt. Gezien de beperkingen ten aanzien van archieven die ik hierboven beschreef, is de kans klein dat dit ooit gebeurt.

En het wapen dan?
Het familiewapen dat bij veel van de Indische Calonnes thuis hangt, is het wapen van de adelijke Tournai-Calonnes. De Indische Calonnes mogen, zo lang zij niet aan deze tak gelinkt kunnen worden, dat wapen niet voeren. De Indische Calonnes hadden dus tot voor kort geen wapen.
In mei 2012 is een eigen familiewapen voor de Indo-Europese Calonnes ontworpen. Dat wapen is geregistreerd voor alle naamdragende nakomelingen van Jean Baptiste de Calonne (zie boven). Klik hier voor meer informatie over het familiewapen.

Maar we waren wel eigenaars van het beroemde DeCa-park in Batavia, toch?
Het korte antwoord is: “Nee”. Lees hiervoor het uitgebreide verhaal over Jules François de Calonne (1883-1930) dat eerder op deze site is geplaatst.

7 reacties op De Calonne – geschiedenis

  1. Beste mensen, mijn naam is Peter James Jasper Ls zoekend op intenet kwam ik de naam Pieter Evert Sipke Wybenga tegen. Ik ben benieuwd inhoeverre hij in uw stamboom past. Pieter Evert Sipke Wybenga was mijn stiefvader in Nederlands Indie. Tenminste als we het over dezelfde hebben. Hij is met mijn moeder getrouwd valak voor de oorlog. Hij heeft 3 kinderen uit zijn eerste huwlijk. Zijn vrouw is al eerder overleden

  2. Pingback: De Indische Onderzoeker: Dennis de Calonne - IGV

  3. Iwan august de calonne schreef:

    Had Charles elexandre broers en had zijn vader broers

    • Dag Iwan, Zie hier alle informatie die ik tot nu toe heb verzameld over Charles Alexandre, zijn vader, opa en overige familie. https://www.decalonne.nl/TNG/getperson.php?personID=I1649&tree=1 (of zoek in de genealogie). Charles Alexandre had een broer (kinderloze geestelijke), zijn vader (Louis Joseph Dominique) had naast Charles Alexandre nog een zoon: Jacques Ladislas Joseph, die ook geestelijke was en geen kinderen had. Charles Alexandre’s grootvader (Louis François) had naast Louis Joseph Dominique) nog een zoon: Pierre Louis, die ook geen bekend nageslacht heeft. Ten tijde van die oudste generatie was de Calonne waar wij in directe lijn van afstammen (dus de lijn die uiteindelijk naar Nederlands-Indië leidt) al bijna overleden. Wij stammen 100% zeker niet af van Charles Alexandre zelf, maar héél misschien hebben we wel een gezamenlijke voorouder met hem. Zoals in het stukje staat, is dat waarschijnlijk nooit meer te achterhalen, omdat veel archieven uit de omgeving verloren zijn gegaan, vooral in de eerste wereldoorlog. Groeten, Dennis

      • Iwan august de calonne schreef:

        Beste Denis bedankt voor je informatie ik denk dat we de zelfde voorouders als Charles ,Calonne is een naam die niet veel voor komt groetjes Iwan

  4. Bob Mantiri schreef:

    Correctie kan het zijn dat de de Calonnes nog geparenteerd zijn de Resner familie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *