Naturalisaties Indische personen in Nederland

Door een Google-search naar wat stamboomgerelateerde zaken, stuitte ik op een interessante nieuwe bron: wetsvoorstellen met betrekking tot naturalisatie/het verkrijgen van het Nederlanderschap. Immers, naturalisatie tot Nederlander moet middels een formele wet.
De wetsvoorstellen (of: wetsontwerpen) zijn te vinden via de archiefsite van de Staten-Generaal (Eerste Kamer en Tweede Kamer): http://www.statengeneraaldigitaal.nl (1814-1995).

Als je in het zoekveld de gewenste achternaam intikt, in combinatie met het woord “Nederlanderschap”, vind je de verschillende wetsvoorstellen betreffende naturalisatie van familieleden. Het voorstel van wet bevat een lijst van personen die genaturaliseerd worden, inclusief geboorteplaats, geboortedatum, huidig beroep en woonplaats.
Bij veel wetsvoorstellen hoort ook een zogenaamde “Memorie van toelichting”. Hierin staat vaak de reden van naturalisatie, inclusief een korte levensbeschrijving.

Van De Calonne waren er helaas niet veel te vinden (twee stuks). Van de Depokse families (waaronder Bacas) veel meer. De gegevens uit de wetsvoorstellen en memories van toelichting worden vanzelfsprekend per persoon verwerkt in de database hier op de website.
Voorbeelden van een wetsvoorstel en van een memorie van toelichting.

Een alfabetisch overzicht van naturalisaties tot 1934 (en daarmee voor onderzoek naar emigratie vanuit Nederlands-Indië na de tweede wereldoorlog minder interessant) is te vinden via de site van het Historisch Genootschap Valkenswaard.

Reacties

reacties

Dit bericht is geplaatst in Genealogie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *