(On)tevreden ambtenaren krijgen hun zin?

Op 8 december 1875 stond er een ongebruikelijk bericht in de Java-bode.
Het bericht werd blijkbaar ingezonden door ambtenaren van het kadastraal bureau te Batavia, waar Francois Joseph de Calonne destijds waarnemend chef was.
Francois Joseph de Calonne (1836 – 1906) was de zoon van Jean Baptiste de Calonne, de uit België afkomstige stamvader van de Indische De Calonne.
Hij was onder andere de vader van August Gerard de Calonne en daarmee een rechtstreekse voorvader van alle tegenwoordige Indische De Calonnes.
De ambtenaren spreken hun “leedwezen” en zorgen uit over het feit dat de betrekking van Francois wordt ingetrokken.

De ambtenaren prijzen Francois als “een welwillend en hulpvaardig ambtenaar (…) die bovendien met de lokale toestand van Batavia volkomen bekend is”.
Francois zou worden vervangen door iemand die net uit Nederland was aangekomen.
Die was, aldus de ambtenaren “met den toestand onbekend, spreekt bovendien geen woord maleisch en zal, uit den aard van zijn werkkring, toch dikwerf met inlanders in aanraking komen”. En dat alles terwijl hij ook nog eens de helft meer dan Francois zou gaan verdienen.

Ze sluiten af met de onheilspellende woorden “Welke toekomst het kadastraal te Batavia te gemoet gaat, zal een ieder begrijpen die den tegenwoordigen toestand over het kadastraal alhier kent.”

Inderdaad, Francois Joseph de Calonne wordt rond diezelfde datum eervol ontheven van de “waarneming der betrekking van gezworen landmeter der eerste klasse, chef van het kadastraal-bureau te Batavia” (Java-bode, 11 dec. 1875).

1875-12-11 Java-bode - ontheffing uit functie FJ DE CALONNE

Echter, zou het pleidooi van de ambtenaren effect hebben gesorteerd?
In de Java-bode van 2 februari 1876 vinden we namelijk het bericht dat Francois wordt benoemd tot “gezworen landmeter der eerste klasse bij het kadastraal-bureau te Batavia”. Gezien het eerstgenoemde bericht, zal dit in hebben gehouden dat hij daarmee ook chef werd van dat bureau.
Hebben de ambtenaren toch hun zin gekregen? Het lijkt er op.
Of dat inderdaad zo is en wat er dan met de vers uit Nederland aangekomen beoogde chef is gebeurd, is (nog) onbekend.

Helaas, in eerste instantie hebben de ambtenaren niet lang van hun nieuwe chef kunnen genieten.
Begin 1877 wordt Francois tweejarig verlof naar Nederland verleend wegens 15 jaar onafgebroken dienst in Nederlands-Indië (Java-bode 28 febr. 1877).

1876-02-02 Java-bode - benoeming landmeter 1e kl FJ DE CALONNE

In verband met dat verlof vertrekt het hele gezin De Calonne-Knaud in mei 1877 met het stoomschip “Friesland” naar Nederland.
Het gezelschap bestaat uit Francois, zijn vrouw Maria Jacoba Cornelia Knaud, acht kinderen en twee bedienden. Zie de Java-bode van 18 mei 1877.

1877-05-18 Java-bode - vertrek FJ DE CALONNE ivm verlof

Het verlof in Nederland wordt in Amsterdam doorgebracht. Hun kind Marie Hermine de Calonne wordt daar, tijdens het verlof in 1878, geboren.

In augustus 1878 vertrekt het gezin per stoomschip “Torrington” terug naar Java. Dit keer bestaat het gezelschap uit Francois, zijn vrouw, zes kinderen, twee bedienden en een pupil van Francois. Zie de Java-bode 7 aug. 1878.

1878-08-07 Java-bode - vertrek gezin FJ DE CALONNE naar Java

Het gehele artikel uit de Java-bode van 8 december 1875 is hieronder te lezen.

1875-12-08 Java-bode - ontevreden ambtenaren irt vertrek FJ DE CALONNE

Reacties

reacties

Dit bericht is geplaatst in De Calonne, Genealogie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *