Nieuwe krantenknipsels

Dankzij het digitale tijdschriftenarchief van Indisch tijdschrift Moesson (inclusief TongTong) zijn er weer een aantal leuke artikelen toegevoegd aan het (digitale) familiearchief.
Het gaat onder andere om Christine Gallas-de Calonne als lid de katholieke tennisclub aan het Waterlooplein te Batavia, Albertine de Calonne-Smit die iets schrijft over de vechtvliegeravonturen van haar zoon René de Calonne, over Johanna Elly de Calonne als leidster van de “Kinder-Vakantie-Kolonie” te Batavia aan het eind van de jaren twintig van de 20e eeuw, over Anita van Brugge-de Calonne en een schoolreunie (Balikpapan) en over de zogenaamde “Kris van Knaud”, de oudste kris ter wereld.
Klik op “continue reading” om meer te weten te komen en voor links naar de .pdf-bestanden.


Leidster op een kinderkamp
Het eerste artikel, uit de TongTong van 15 augustus 1970, gaat over Johanna Elly de Calonne. Zij was een aantal jaar leidster bij de “Kinder-Vakantie-Kolonie” in Batavia. Het artikel zegt iets over wat de kolonie was en bevat twee foto’s waar Elly de Calonne op staat. De ene is een groepsfoto, met Elly rechtsvoor, zittend op leuning van de rechterstoel. De andere foto is er een van de eetzaal, met Elly op een versierde stoel ter ere van haar verjaardag.

1970-08-15 TongTong - Elly DE CALONNE - kinder-vakantie-kolonie - 2b

1970-08-15 TongTong - Elly DE CALONNE - kinder-vakantie-kolonie - 2a

Kijk op de persoonspagina van Elly de Calonne (onderaan, onder “levensverhalen”) voor een link naar het .pdf-bestand van het artikel, of klik hier voor een rechtstreekse link naar het .pdf-bestand.

Tennis
Het tweede artikel gaat over Christine Gallas-de Calonne (geb. Ketahun 1919 ). In de Moesson van november 1997 wordt zij genoemd in het bijschrift van een foto van de Katholieke tennisclub aan het Waterlooplein te Batavia. Ze zou een van de dames zijn achter het net (waarschijnlijk de middelste dame). De foto komt uit 1933.

1997-11 Moesson - Christine DE CALONNE - tennis-detail

Klik hier voor het .pdf-bestand van het artikeltje.

Vliegeren
Het derde artikel komt uit de Moesson van maart 2003. Het is een ingezonden stuk van Albertine “Dot” de Calonne-Smit (geb. Batavia 1924). Ze schrijft daarin over de hobby van haar zoon René: vechtvliegeren. Bevat ook een foto van René terwijl hij aan het vliegeren is.

2003-03-01 Moesson - Rene DE CALONNE - vechtvliegeren - 1b

Klik hier voor het .pdf-bestand van het ingezonden stuk.

Schoolreunie
In de Moesson van 15 januari 1983 stond een artikel over een reunie van de schooljeugd van Balikpapan. Anita Monica de Calonne was daar bij en deed verslag, onder meer van de dia-vertoning.
Klik hier om een afbeelding van het artikel te openen in een apart venster.

Mysterieuze kris
Ook heb ik uit de oude Moessons nog artikelen gevonden over de zogenaamde “Kris van Knaud”, de oudste kris ter wereld. Degene die de kris oorspronkelijk kreeg van een heerser uit het sultanaat van Yogyakarta was Charles Knaud. Charles was verwant aan Francois Joseph de Calonne, de vader van August Gerard de Calonne. Francois Joseph was namelijk getrouwd met een jongere zus van Charles Knaud: Maria Jacoba Cornelia Knaud. Francois Joseph was dus een zwager van Charles Knaud.
Over de kris van Knaud is veel geschreven, onder andere op de Nederlandstalige Wikipedia en wat uitgebreider op de Engelstalige Wikipedia.
Een eerste artikel over de kris in Moesson stamt uit 1989 en is van de hand van ver familielid J.M. Knaud. Hij schrijft over het feit dat niemand meer weet waar de kris is gebleven. En dan volgt in 2003 een artikel waarin wordt verteld dat de kris is teruggevonden na bijna 100 jaar.
Klik hier voor het eerste artikel en hier voor het tweede artikel.

Reacties

reacties

Dit bericht is geplaatst in Bronnen, De Calonne, Genealogie. Bookmark de permalink.

1 Response to Nieuwe krantenknipsels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *