[:nl]Een slavin genaamd “Bientang”[:en]A slave called “Bientang”[:]

[:nl]De moeder van de bij de Calonnes welbekende August Gerard de Calonne heette Maria Jacoba Cornelia Knaud (1846-1922). Wie haar vader was, was uit eerder onderzoek al bekend: Johan Marinus Knaud (1811-1880). De generaties daarvoor waren nog helemaal onbekend.

Nu is bekend geworden wie de ouders waren van Johan Marinus Knaud. Het waren Christoffel Knaud (1783-1822) en…een slavin genaamd “Bientang” (ster), met wie hij niet was getrouwd. August Gerard de Calonne had dus van moeders kant in ieder geval 1/8 slavenbloed.

Christoffel Knaud werd in 1783 geboren in Amsterdam en kwam in 1803 aan in Nederlands-Indië, waar hij werkte als ambtenaar. Hij verwerkte bij de genoemde slavin een zoon, die op 15 september 1811 werd geboren te Batavia. Johan Marinus werd daar op 13 oktober 1811 gedoopt en geadopteerd door zijn vader.

Naar de generaties voor Christoffel Knaud wordt verder onderzoek gedaan. Zijn vader, Jan Martin Knaud (geb. plm. 1746; diverse spellingen van zijn naam komen voor in de documenten: Knaud, Knaudt, Knoud en Knaut) kwam vermoedelijk uit Lensahn, Sleeswijk-Holstein, Duitsland of Lenzen (Elbe), Brandenburg, Duitsland. Dat betekent dat de Indische Calonnes niet alleen uit België stammen, maar ook deels uit Duitsland.[:en]The mother of the well known August Gerard de Calonne was called Maria Jacoba Cornelia Knaud (1846-1922). Her father was already known from previous research: Johan Marinus Knaud (1811-1880). Previous generations were still unknown.

Recent research has shown who Johan Marinus Knaud’s parents were. They were Christoffel Knaud (1783-1822) and…a slave called “Bientang” (star). The two never got married. So from his mother’s side August Gerard de Calonne at least had 1/8 slave blood running through his veins.

Christoffel Knaud was born in 1783 in Amsterdam and arrived in the Dutch East Indies in 1803, where he worked as a civil servant. He had a son with the mentioned slave, which was born on the 15th of September 1811 in Batavia. That son, Johan Marinus Knaud, was baptized in Batavia on the 13th of October 1811 and adopted by his father.

The generations befor Christoffel Knaud are subject to further research. His father, Jan Martin Knaud (born apr. 1746; various spellings of his name appear in documents: Knaud, Knaudt, Knoud en Knaut) originated from Lensahn, Sleeswijk-Holstein, Germany of Lenzen, Brandenburg, Germany. That means the Ducth Indies De Calonnes not only originate from Belgium, but also from Germany.[:]

Dit bericht is geplaatst in De Calonne, Genealogie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *