Een slavin genaamd ‘Bientang’

De moeder van de welbekende August Gerard de Calonne was Maria Jacoba Cornelia Knaud (1846-1922). Haar vader was al bekend uit voorgaand onderzoek: Johan Marinus Knaud (1811-1880). Eerdere generaties waren tot nu toe nog onbekend.

Genealogisch onderzoek in 2013 heeft aangetoond wie de ouders van Johan Marinus Knaud’s waren. Dat waren Christoffel Knaud (1783-1822) en een “slavin genaamd Bientang” (betekenis: ‘Ster’). De twee waren nooit getrouwd. Dus van zijn moeders kant had August Gerard de Calonne minstens 1/8 bloed van een tot slaaf gemaakte vrouw door zijn aderen stromen.

Christoffel Knaud werd in 1783 geboren in Amsterdam en arriveerde in Nederlands-Indië in 1803, waar hij als ambtenaar werkte. Hij kreeg met de voornoemde slavin een zoon, die in Batavia werd geboren op 15 september 1811. Die zoon, Johan Marinus Knaud, werd gedoopt in Batavia op 13 oktober 1811 en door zijn vader geadopteerd.

De generaties voor Christoffel Knaud zijn het onderwerp van nader onderzoek. Zijn vader, Jan Martin Knaud (geb. apr. 1746; verschillende spellingen van zijn achternaam zijn te vinden in de documenten: Knaud, Knaudt, Knoud en Knaut) kwam uit Lensahn, Sleeswijk-Holstein, Duitsland of Lenzen, Brandenburg, Duitsland. Dat betekent dat de Indische De Calonnes niet alleen uit België komen, maar ook uit Duitsland.

Dit bericht is geplaatst in De Calonne. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *