De Calonne – familiewapen

Aanleiding
Het familiewapen dat bij vele familieleden thuis hangt behoort toe aan de adellijke Calonnes, oorspronkelijk uit Tournai/Doornik. Meestal gaat het om een variant op dit wapen. Er is geen verbinding gevonden (en zeer waarschijnlijk nooit te vinden) tussen de Indische tak en die adellijke tak. Kijk voor uitleg over waarom dat zo moeilijk is hier.
Het wapen van de adellijke Calonnes mag dus officieel niet gebruikt worden door onze Indische tak. Maar ook past dat wapen niet bij de Indische tak, omdat het niets zegt over de historie van die tak. Met name de lange historie in Indië, die zo kenmerkend en belangrijk is voor die tak, komt in het adelijke wapen helemaal niet naar voren.
Daarom ontstond het idee een wapen te laten ontwerpen en te laten registreren specifiek voor de Indische tak. Het wapen mag dan ook gebruikt worden door alle nakomelingen van één van de twee broers die als eerste naar Indië vertrokken: Jean Baptiste de Calonne.
Van Jean Baptiste stammen alle Indische Calonnes af die tegenwoordig nog de achternaam “De Calonne” dragen. Als je niet zeker weet of je gerechtigd bent het wapen te gebruiken: neem dan contact op.
Het wapen is ontworpen door Dennis de Calonne, ondersteund door heraldicus H.K. Nagtegaal.

Het wapen
Onder een (computer)tekening van het wapen, inclusief de officiële omschrijving van het wapen. Binnen die vastgestelde omschrijving kunnen ook andere uitvoeringen van het wapen gemaakt/getekend worden.

Familiewapen De Calonne


Officiële omschrijving

– Wapen: in blauw een omgekeerd zilveren zwaard waaromheen een omhoog gekronkelde gouden slang, vergezeld van twee toegewende zilveren spaanse pepers.
– Helm: halfaanziend
– Wrong: blauw en zilver
– Helmteken: een uitkomende zilveren leeuw
– Dekkleden: blauw, gevoerd van zilver

Motivering
In het wapen heeft elk element een betekenis die samenhangt met de historie van de familie De Calonne.
– de blauwe achtergrond van het schild staat voor de zeeën en oceanen waarover Jean Baptiste naar Indië is gevaren, waarover Calonnes ongeveer anderhalve eeuw regelmatig heen en weer zijn gevaren en waarover uiteindelijk Calonnes weer terug naar Europa trokken om zich er te vestigen.
– de slang gekronkeld om een zwaard staat voor het beroep van voorvader Jean Baptiste (militair chirurgijn in het Oost Indisch Leger).
– de cabe’s (spaanse pepers) staan symbool voor de Indische cultuur, waar eten en met name het samenzijn daar omheen een belangrijke rol speelt.
– de leeuw bovenop de helm staat voor de nationale symbolen van zowel België (land van oorsprong) als Nederland (huidige woonplaats van de meeste Calonnes).

Gebruik schild
Het schild, zonder de versiersels er omheen, kan ook los gebruikt worden.

Wapenschild De Calonne

Registratie
Het familiewapen is op 18 december 2013 geregistreerd bij de Hollandse Vereniging voor Genealogie “Ons Voorgeslacht”, onder nummer 2013-0255.
Klik hier voor de vermelding van het wapen in de online database van ‘Ons Voorgeslacht’.

Grotere versie
Indien je een grotere versie van het wapen wenst, bijvoorbeeld voor op visitekaartjes, t-shirts, spandoeken, stickers, badges etc., dan kun je die opvragen bij de webmaster.

4 reacties op De Calonne – familiewapen

  1. Pingback: Familiewapen De Calonne - Asal Oesoel

  2. Jerome Calonne schreef:

    how can I get a De Calonne coat of arms to display in my home?

  3. Pingback: De Indische Onderzoeker: Dennis de Calonne - IGV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *