Een slavin genaamd “Bientang”

De moeder van de bij de Calonnes welbekende August Gerard de Calonne heette Maria Jacoba Cornelia Knaud (1846-1922). Wie haar vader was, was uit eerder onderzoek al bekend: Johan Marinus Knaud (1811-1880). De generaties daarvoor waren nog helemaal onbekend.

Nu is bekend geworden wie de ouders waren van Johan Marinus Knaud. Het waren Christoffel Knaud (1783-1822) en…een slavin genaamd “Bientang” (ster), met wie hij niet was getrouwd. August Gerard de Calonne had dus van moeders kant in ieder geval 1/8 slavenbloed.

Christoffel Knaud werd in 1783 geboren in Amsterdam en kwam in 1803 aan in Nederlands-Indië, waar hij werkte als ambtenaar. Hij verwerkte bij de genoemde slavin een zoon, die op 15 september 1811 werd geboren te Batavia. Johan Marinus werd daar op 13 oktober 1811 gedoopt en geadopteerd door zijn vader.

Naar de generaties voor Christoffel Knaud wordt verder onderzoek gedaan. Zijn vader, Jan Martin Knaud (geb. plm. 1746; diverse spellingen van zijn naam komen voor in de documenten: Knaud, Knaudt, Knoud en Knaut) kwam vermoedelijk uit Lensahn, Sleeswijk-Holstein, Duitsland of Lenzen (Elbe), Brandenburg, Duitsland. Dat betekent dat de Indische Calonnes niet alleen uit België stammen, maar ook deels uit Duitsland.

Reacties

reacties

Dit bericht is geplaatst in De Calonne, Genealogie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *